Soc client de Baleària des de fa més de 20 anys i usuari habitual del servei amb mascota. Al llarg d’aquest temps he pogut observar l’evolució de la companyia, però també mancances persistents, especialment en relació amb el transport d’animals.
En concret, el vaixell Abel Matutes presenta des de fa anys unes condicions poc adequades per als animals, atès que aquests viatgen a la bodega. Durant el desembarcament de vehicles pesants, els propietaris no tenim la possibilitat d’accedir-hi per retirar les mascotes, cosa que implica que els animals quedin exposats als fums dels vehicles, amb el consegüent perjudici per al seu benestar.
En el meu darrer viatge, tot i no viatjar amb mascota, vaig poder observar una situació especialment preocupant. En accedir a la bodega, hi havia una tanca delimitant la zona d’animals, però el pas dels passatgers no estava correctament habilitat. Històricament, sempre havia vist que el personal de Baleària gestionava l’embarcament evitant que els passatgers transitessin per aquesta zona, indicant recorreguts alternatius encara que no estiguessin formalment senyalitzats.
En aquesta ocasió, però, no va ser així. Tots els passatgers que embarcaven amb vehicle i sense es veien obligats a passar pel passadís de les mascotes. Aquesta situació va provocar escenes totalment inadequades: nens aturant-se per tocar els animals, interrupcions en el flux d’embarcament i una exposició innecessària dels animals a estrès i incomoditats, com si es tractés d’un espai d’exhibició.
Davant d’això, vaig adreçar-me al personal de Baleària per manifestar la meva preocupació i sol·licitar que s’habilités un pas alternatiu, tal com havia vist fer en nombroses ocasions anteriors. La resposta rebuda va ser absolutament inacceptable, arribant a afirmar textualment: “si los perros sufren igualmente, ¿qué más da?”.
Davant aquesta resposta, vaig demanar parlar amb la persona responsable, proposant una solució immediata per evitar la situació. No obstant això, se’m va indicar que la responsable estava ocupada i que, si volia, presentés una queixa posteriorment a taquilla. A més, una de les professionals va manifestar que ella “nunca dejaría aquí a su perro”, evidenciant encara més la manca de sensibilitat i coherència en el tracte cap als animals i els clients.
Després dels avenços normatius i socials en matèria de benestar animal, considero incomprensible que es produeixin situacions com aquesta, tant per les condicions dels animals com per la manca de protocols adequats i, especialment, per l’actitud del personal.
Per tot això, sol·licito:
Una revisió dels protocols d’embarcament per garantir que els passatgers no transitin per zones d’animals.
Mesures concretes per millorar les condicions de transport de les mascotes, especialment en relació amb l’exposició a fums.
Una revisió de la formació i sensibilització del personal en matèria de benestar animal i atenció al client.
Una resposta formal a aquesta reclamació.
Resto a l’espera de la seva resposta.
Atentament,